‘Tja, dat hoort erbij,’ krijg je vaak te horen als je last hebt van zwangerschapskwalen als misselijkheid of obstipatie. Maar je kunt er iets aan doen. Acupuncturiste Fara legt uit hoe acupunctuur en zwangerschap hand in hand kunnen gaan om deze klachten te verlichten.

Acupunctuur tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lijf en in je leven. Daardoor kun je lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken. Je hele interne huishouding wordt ineens ingericht voor twee personen en dat vraagt veel van je energie. Het optimaal functioneren van de energiehuishouding staat centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een belangrijk onderdeel is.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer?

Bij acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen.

Als je zwanger bent kun je last hebben van allerlei klachten, vaak wisselend per fase. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase van de zwangerschap de energie van een ander orgaan centraal. Aan de hand van je klacht, je conditie van dat moment en je zwangerschapsweek bepaalt de acupuncturist waar de naalden moeten komen. Deze naalden zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt.

Acupunctuur bij zwangerschap

Wanneer acupunctuur en zwangerschap?

Acupunctuur kan bijvoorbeeld de volgende zwangerschapsklachten verlichten:

 • Misselijkheid
 • Maagklachten
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Extreme vermoeidheid
 • Aambeien
 • Slaapproblemen
 • Zwangerschapsjeuk
 • Obstipatie
 • Onrustige benen (restless legs)
 • Harde buik
 • Hoge bloeddruk
 • Angst, depressie, paniekaanvallen
 • Dreigende miskraam of miskraamverleden
 • herstel na miskraam en bevalling

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid is bij acupuncturisten de meest gehoorde zwangerschapsklacht. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook langer of juist tegen het einde, als je maag door je groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Acupunctuur kan helpen om de balans in je lijf en de werking van de energie rond je maag te herstellen. Veel vrouwen hebben hier baat bij en het effect is wetenschappelijk aangetoond. Uiteraard is het verstandig om bij aanhoudende extreme misselijkheid en braken ook je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Acupunctuur bij stuitligging

Ook bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum (2010) vergroot acupunctuur (rond de 34e week) de kans dat de baby draait met 25%. Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Deze veel toegepaste behandeling is veilig voor baby en moeder.

Andere gezondheidsklachten tijdens je zwangerschap

Heb je gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben, dan kun je ook aan acupunctuur denken. Met name wanneer je hiervoor geen medicijnen mag gebruiken omdat je zwanger bent. Acupunctuur en zwangerschap kunnen zeker samen gaan!

Voorbereiding op de bevalling

Acupunctuur kan vanaf de 37e week helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Het kan energie geven en ontspannen als je tegen de bevalling opziet. Ook kan het de bevalling op gang brengen als je over de uitgerekende datum bent. Tot slot kan de voorbereiding met acupunctuur zorgen voor effectievere weeën, een vlottere bevalling en verlichting van de pijn.

Acupunctuur en de bevalling

Acupunctuur wordt gebruikt om de pijn te verlichten en om de weeën te stimuleren. Door naalden op bepaalde plaatsen in de energiebanen (meridianen) te prikken, wordt de endorfineproductie (pijnstillende stoffen) in de hersenen bevorderd. Hierdoor is de pijn gemakkelijker te hanteren. Over het effect van acupunctuur bij de bevalling is in Nederland weinig onderzoek gedaan. Acupunctuur en bevalling klinkt misschien nog wat spannend, maar acupunctuur en zwangerschap hoeven elkaar zeker niet uit te sluiten.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen veel energie en meteen erna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen helpen bij je herstel, ook van de buikwond als je een keizersnede hebt gehad. Ook bij borstvoedingsproblemen en een postnatale depressie kan acupunctuur effectief zijn.

Wordt acupunctuur vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurconsulten helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Acupunctuur en zwangerschap is hierboven beschreven. Maar wil je zwanger worden en lukt dit niet, kijk dan even op onze pagina acupunctuur en zwanger worden.

Wij werken alleen met erkende therapeuten.

Acupunctuur tijdens zwangerschap

‘Tja, dat hoort erbij,’ krijg je vaak te horen als je last hebt van zwangerschapskwalen als misselijkheid of obstipatie. Maar je kunt er iets aan doen. Acupuncturiste Fara legt uit hoe acupunctuur deze zwangerschapsklachten veilig kan verlichten.

Acupunctuur tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lijf en in je leven. Daardoor kun je lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken. Je hele interne huishouding wordt ineens ingericht voor twee personen en dat vraagt veel van je energie. Het optimaal functioneren van de energiehuishouding staat centraal in de Traditionele Chinese Geneeskunde, waarvan acupunctuur een belangrijk onderdeel is.

Acupunctuur, wat is dat ook alweer?

Bij acupunctuur (acus=naald, punctum=prik) worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen.

Als je zwanger bent kun je last hebben van allerlei klachten, vaak wisselend per fase. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase van de zwangerschap de energie van een ander orgaan centraal. Aan de hand van je klacht, je conditie van dat moment en je zwangerschapsweek bepaalt de acupuncturist waar de naalden moeten komen. Deze naalden zijn zo dun dat je ze niet of nauwelijks voelt.

Acupunctuur bij zwangerschap

Bij welke zwangerschapsklachten kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan de volgende  zwangerschapsklachten verlichten:

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid

Misselijkheid is bij acupuncturisten de meest gehoorde zwangerschapsklacht. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook langer of juist tegen het einde, als je maag door je groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Acupunctuur kan helpen om de balans in je lijf en de werking van de energie rond je maag te herstellen. Veel vrouwen hebben hier baat bij en het effect is wetenschappelijk aangetoond. Uiteraard is het verstandig om bij aanhoudende extreme misselijkheid en braken ook je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Acupunctuur bij stuitligging

Ook bij een stuitligging kan acupunctuur effectief zijn. Volgens onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum (2010) vergroot acupunctuur (rond de 34e week) de kans dat de baby draait met 25%. Het stimuleren van een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Deze veel toegepaste behandeling is veilig voor baby en moeder.

Andere gezondheidsklachten tijdens je zwangerschap

Heb je gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben, dan kun je ook aan acupunctuur denken. Met name wanneer je hiervoor geen medicijnen mag gebruiken omdat je zwanger bent.

Voorbereiding op de bevalling

Acupunctuur kan vanaf de 37e week helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Het kan energie geven en ontspannen als je tegen de bevalling opziet. Ook kan het de bevalling op gang brengen als je over de uitgerekende datum bent. Tot slot kan de voorbereiding met acupunctuur zorgen voor effectievere weeën, een vlottere bevalling en verlichting van de pijn.

Acupunctuur en de bevalling

Acupunctuur wordt gebruikt om de pijn te verlichten en om de weeën te stimuleren. Door naalden op bepaalde plaatsen in de energiebanen (meridianen) te prikken, wordt de endorfineproductie (pijnstillende stoffen) in de hersenen bevorderd. Hierdoor is de pijn gemakkelijker te hanteren. Over het effect van acupunctuur bij de bevalling is in Nederland weinig onderzoek gedaan.

Na de bevalling

Een zwangerschap en bevalling vragen veel energie en meteen erna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen helpen bij je herstel, ook van de buikwond als je een keizersnede hebt gehad. Ook bij borstvoedingsproblemen en een postnatale depressie kan acupunctuur effectief zijn.

Wordt acupunctuur vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurconsulten helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Zwanger worden?

Acupunctuur en Zwangerschap is hierboven beschreven. Maar wil je zwanger worden en lukt dit niet, kijk dan op onze pagina Acupunctuur en Zwanger Worden.

Wellicht dat je er niet meteen aan denkt als je zwanger wenst te worden. Maar wanneer het een tijd lang niet lukt is acupunctuur een goede optie om je kinderwens te vervullen. Vaak wordt het traject ingezet naast de bestaande Westerse geneeskundige trajecten (IUI, IVF/ICSI). We zien acupunctuur om zwanger te worden als een complementair traject, met inmiddels veel goede ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *