Heeft u last van rugpijn en heeft u al van alles geprobeerd om van de pijn af te komen? Acupunctuur is een effectieve behandeling voor verschillende soorten rugpijn, waaronder lage rugpijn, hernia en spit. Tijdens de behandeling worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de bloedstroom en energiebalans te herstellen. Dit helpt pijn te verminderen en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te bevorderen. Ontdek hoe acupunctuur u kan helpen om weer pijnvrij en comfortabel te bewegen!

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe acupunctuur u kan helpen om weer pijnvrij en comfortabel te bewegen!

Wat zijn de oorzaken van rugklachten of rugpijn?

Vaak krijgen mensen rugklachten in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken, de zg. ischias. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen van rugklachten kunnen zeer verschillend zijn

U staat op uit een stoel en bukt zich om een papiertje op te rapen. Plotseling voelt u een hevige pijnscheut en u kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn en rugklachten. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Ook slaapproblemen komen veelvuldig voor. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist.
Soms zal ik de behandeling ondersteunen met massage en/of oefeningen.

Helpt acupunctuur bij rugklachten?

In de acute fase, u bent bijvoorbeeld door uw rug gegaan, dan kan ooracupunctuur een spectaculair effect hebben. De spieren die zich als in een reflex hebben samengespannen kunnen daardoor zeer snel ontspannen. Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor u betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig.

Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt u dan altijd een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.

Acupunctuur bij Rugklachten is zinvol. Voor zowel lage rugklachten en als hoge rugklachten en rugpijn biedt acupunctuur veel mogelijkheden. 

Behandeling van rugklachten met acupunctuur

Instabiliteit

Bij een instabiliteit bewegen de wervels niet op de juiste manier ten op zichte van elkaar. Tijdens de beweging of in stilstand kan een wervel wat “scheef” staan. Hierbij treedt er rek op op de banden die van wervel naar wervel lopen. Dit geeft vaak een doffe zeurende pijn. Ook kan door de verkeerde beweging van de wervel een zenuw (tijdelijk) bekneld raken. Dit kan een felle en uitstralende pijn geven. Hierbij kun je ook tintelingen voelen in het hele been.

Behandeling van instabiliteit met acupunctuur

Bij een instabiliteit kan acupunctuur ervoor zorgen dat de spieren ontspannen en de banden sterker worden. Hierdoor zul je al beter gaan bewegen. Met oefeningen die de stabiliteit versterken erbij krijg je de klachten helemaal weg.

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit als een soort schokdemper tussen de wervels en bestaat uit een stugge ring met in het midden een soort gummibal die de schokken opvangt. Als de ring slapper wordt kan het middendeel uitstulpen en tegen een zenuw aandrukken. Je voelt dan (soms heftige) pijn in het gebied waar de zenuw naar toe gaat. Het kan zelfs zijn dat je in de rug niets voelt, maar in je been tintelingen, krampen en pijn hebt.

Behandeling van een Hernia met acupunctuur

Acupunctuur kan helpen bij het verlichten van symptomen van een hernia. Tijdens de behandeling worden dunne naalden op specifieke acupunctuurpunten geplaatst om de bloedcirculatie te verbeteren en de energiestroom in het lichaam te bevorderen. Dit kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en de pijn te verlichten. Bovendien kan acupunctuur helpen om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen. Het is een veilige en natuurlijke manier om pijn te verminderen en het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van een hernia.

Spit

Als je spit hebt dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ook al kun je vreselijke pijn voelen. Door een verkeerde beweging is je lichaam “geschrokken” en heeft als beschermingsmechanisme al je spieren aangespannen in je rug. Hierdoor ontstaat er een verkramping die veel pijn kan geven, maar waarbij geen schade is opgetreden.

Behandeling van spit met acupunctuur

Lumbago, ook wel lage rugpijn of spit genoemd, kan erg pijnlijk en beperkend zijn. Acupunctuur kan echter helpen om de pijn te verlichten en het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van de lumbago. Tijdens de behandeling worden er dunne naalden op specifieke acupunctuurpunten in de rug geplaatst om de energiestroom te verbeteren en de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan helpen om de spierspanning te verminderen, de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Bovendien kan acupunctuur helpen om stress te verminderen, wat vaak een rol speelt bij lumbago. Het is een veilige en natuurlijke manier om lumbago te behandelen en het lichaam te ondersteunen bij het herstel.