Heeft u last van rugpijn en heeft u al van alles geprobeerd om van de rugklachten af te komen? Acupunctuur is een effectieve behandeling voor verschillende soorten rugpijn, waaronder lage rugpijn, hernia en spit. Tijdens de behandeling worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de bloedstroom en energiebalans te herstellen. Dit helpt pijn te verminderen en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te bevorderen. Ontdek hoe acupunctuur u kan helpen om weer pijnvrij en comfortabel te bewegen!

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe acupunctuur u kan helpen om weer pijnvrij en comfortabel te bewegen!

Wat zijn de oorzaken van rugklachten of rugpijn?

Mensen krijgen vaak rugklachten in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Daarnaast kunnen te zwaar tillen of een plotselinge verkeerde beweging, zoals bij ischias, ook rugklachten veroorzaken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een combinatie van een te hoge werkdruk en een gebrek aan beweging. Ook lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen en afwijkingen in de wervelkolom kunnen een rol spelen. De acupuncturist wil daarom zo veel mogelijk weten over de specifieke omstandigheden waarin de klachten zijn ontstaan. Een uitgebreide analyse is niet alleen noodzakelijk om de klachten te verhelpen, maar ook om ze te voorkomen.

De symptomen van rugklachten kunnen sterk variëren

U staat op uit een stoel en bukt om een papiertje op te rapen. Plotseling voelt u een scherpe pijnscheut en u kunt nauwelijks meer rechtop komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. De klachten kunnen echter ook minder acuut zijn, zoals een zeurende pijn die langzaam verergert of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn verschillen per persoon: het kan leiden tot houdingsproblemen, moeite met zitten, of nauwelijks kunnen staan of lopen. Slaapproblemen komen ook vaak voor. Soms is meer bewegen een onderdeel van de behandeling, terwijl in andere gevallen juist absolute rust noodzakelijk is. Ik zal de behandeling soms ondersteunen met massage en/of oefeningen.

Helpt acupunctuur bij rugklachten?

In de acute fase, u bent bijvoorbeeld door uw rug gegaan, dan kan ooracupunctuur een spectaculair effect hebben. De spieren die zich als in een reflex hebben samengespannen kunnen daardoor zeer snel ontspannen. Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel voor u betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig.

Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kunt u dan altijd een beroep doen op uw acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.

Acupunctuur bij Rugklachten is zinvol. Voor zowel lage rugklachten en als hoge rugklachten en rugpijn biedt acupunctuur veel mogelijkheden. 

Behandeling van rugklachten met acupunctuur

Instabiliteit

Bij instabiliteit bewegen de wervels niet op de juiste manier ten opzichte van elkaar. Tijdens beweging of in rust kan een wervel enigszins “scheef” staan. Dit veroorzaakt rek op de banden die de wervels met elkaar verbinden, wat vaak een doffe, zeurende pijn geeft. Daarnaast kan door de verkeerde beweging van de wervel een zenuw (tijdelijk) bekneld raken, wat een scherpe, uitstralende pijn kan veroorzaken. Hierbij kunnen ook tintelingen in het hele been optreden. 

Behandeling van instabiliteit met acupunctuur

Bij een instabiliteit kan acupunctuur ervoor zorgen dat de spieren ontspannen en de banden sterker worden. Hierdoor zul je al beter gaan bewegen. Met oefeningen die de stabiliteit versterken erbij krijg je de klachten helemaal weg.

Hernia

Een hernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf, de schijf die als een soort schokdemper tussen de wervels in de wervelkolom zit, uitpuilt of scheurt. Deze uitpuiling kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte kan veroorzaken in het gebied waar de zenuw naartoe loopt. Hernia’s komen het vaakst voor in de onderrug, maar kunnen ook in de nek of, minder vaak, in het bovenste deel van de rug voorkomen. De symptomen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de hernia. Behandeling kan bestaan uit rust, fysiotherapie, medicatie en in sommige gevallen een operatie.

Behandeling van een Hernia met acupunctuur

Acupunctuur kan helpen bij het verlichten van symptomen van een hernia. Tijdens de behandeling worden dunne naalden op specifieke acupunctuurpunten geplaatst om de bloedcirculatie te verbeteren en de energiestroom in het lichaam te bevorderen. Dit kan helpen om de druk op de hernia te verminderen en de pijn te verlichten. Bovendien kan acupunctuur helpen om ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen. Het is een veilige en natuurlijke manier om pijn te verminderen en het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van een hernia.

Spit

Als je spit hebt dan is er eigenlijk niets aan de hand. Ook al kun je vreselijke pijn voelen. Door een verkeerde beweging is je lichaam “geschrokken” en heeft als beschermingsmechanisme al je spieren aangespannen in je rug. Hierdoor ontstaat er een verkramping die veel pijn kan geven, maar waarbij geen schade is opgetreden.

Behandeling van spit met acupunctuur

Lumbago, ook wel lage rugpijn of spit genoemd, kan erg pijnlijk en beperkend zijn. Acupunctuur kan echter helpen om de pijn te verlichten en het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van de lumbago. Tijdens de behandeling worden er dunne naalden op specifieke acupunctuurpunten in de rug geplaatst om de energiestroom te verbeteren en de bloedcirculatie te bevorderen. Dit kan helpen om de spierspanning te verminderen, de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten. Bovendien kan acupunctuur helpen om stress te verminderen, wat vaak een rol speelt bij lumbago. Het is een veilige en natuurlijke manier om lumbago te behandelen en het lichaam te ondersteunen bij het herstel.