[De Traditionele Chinese Geneeskunde in Almere wordt meestal onderverdeeld in twee grote richtingen: de externe geneeskunde, waartoe behoren de acupunctuur, de massage en de lichaamsoefeningen en de interne geneeskunde, met meditatieve technieken, ademhalingsoefeningen en kruidengeneeskunde. Al deze takken zijn gebaseerd op één en dezelfde natuurfilosofie, ze gaan uit van dezelfde gezondheidsleer en gebruiken dezelfde diagnostiek.

Daarom zal het ook geen verbazing wekken als men verneemt dat er principieel geen verschil bestaat tussen de kruidengeneeskunde en de voedingsleer. “Geneesmiddelen en kruiden hebben een gemeenschappelijke bron, kruiden en voedsel een gemeenschappelijke gebruik” is een populaire gezegde in China. In feite worden geneeskruiden beschouwd als geconcentreerde voedingsmiddelen, waarmee men op kortere termijn een krachtige effect kan bekomen. Sommige kruiden en voedingsmiddelen worden trouwens zowel in de Traditionele Chinese Geneeskunde Almere als in de keuken regelmatig gebruikt, bv. kaneel en gember of kudzu zetmeel en rijstazijn.

Chinese geneeskunde Almere

Overeenkomsten:
Alle therapie-vormen zijn gebaseerd op het werken met Qi, welke onderwezen dient te worden binnen de basisvakopleiding van de diverse T.C.G. scholen. Met alle therapie- vormen wordt gewerkt met de uitgangspunten uit het medisch-holistisch systeem, de Traditionele Chinese Geneeswijzen (T.C.G.).

Traditionele Chinese Geneeskunde Almere

Verschillen:
Alle therapie-vormen hebben verschillende methodieken en technieken. Bij acupunctuur beweegt men vanaf extern de Qi door het inbrengen van acupunctuurnaaldjes op vooraf gekozen acupunctuurpunten, bij Chinese kruiden zal men intern de Qi en het Bloed voeden en bewegen, alsmede pathogenen verdrijven zoals b.v. een teveel aan slijm, hitte en koude. Tuina heeft relatief gezien meer massagetechnieken, de technieken bij Shiatsu bestaan, relatief gezien, meer uit vormen met druk. Tai qi en Qi gong bewegen de Qi en het Bloed d.m.v. vooraf omschreven bewegingspatronen uit te voeren en het gebruiken van ademhalings- en meditatietechnieken.

De werkwijzen kunnen uiteraard per therapeutische toepassing en stijl van elkaar verschillen. Neem contact met ons op voor meer informatie!